[...] 2.7 g węglowodanów, 22 g tłuszczu, 1,4 g soli. Pieczywo chrupkie – dostarcza 365 kcal w 100 g, 7,6 g protein, 78 g węglowodanów, 2,5 g tłuszczu. Wafelek o smaku orzechowym w czekoladzie dostarcza 544 kcal w 100 g, 8 g protein, 56 g węglowodanów, 32 g tłuszczów. Chleb utrwalony dostarcza 191 kcal – w 100 g, białka 3,2 g, 36,2 g węglowodanów, 2,9 g [...]
Gdy już dowiadujemy się, że dotknęła nas nietolerancja pokarmowa, dieta staje się bardzo często przekleństwem. W naszej głowie jest burza, jak jeść, co jeść i kiedy, by polepszyć parametry zdrowotne? Nietolerancja laktozy (cukru mlecznego) to jedna z najczęściej spotykanych nietolerancji. Kiedy mamy objawy, potwierdzamy nietolerancję w testach [...]
[...] jego niedobory również wywołać może bóle stawów, a także skurcze mięśni. Znajdziemy go między innymi w: sardynkach, makreli, kaszach, owocach morza, ale też w bananach oraz czekoladzie gorzkiej. Wapń, jak wiadomo, jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego układu kostnego. Jego niedobory mogą objawiać się ogólnym osłabieniem kości [...]
Można powiedzieć, iż tak jak oczy są zwierciadłem duszy, tak skóra może być odzwierciedleniem tego, co dzieje się w środku organizmu. Niezaprzeczalne piętno na skórze mogą odciskać np. nadużywanie alkoholu etylowego i palenie tytoniu, m.in. przez indukowanie stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego. W licznych przeprowadzonych badaniach naukowych [...]
Na temat rozmaitych diet napisano już bardzo wiele, jednak ciągle nie mamy ostatecznych odpowiedzi. Nie powinno to dziwić, gdyż na ryzyko sercowo-naczyniowe i kancerogenezy, stan zapalny wpływa wiele czynników. Nie da się w prosty sposób wskazać np. jednego, najlepszego rodzaju diety, potrzeba lat, obserwacji tysięcy osób i uwzględnienia licznych [...]
[...] skutki metaboliczne przynosi spożywanie jednocześnie węglowodanów i tłuszczy, a to najbardziej klasyczne połączenie obecne w fast foodach, przekąskach, ciastach, ciastkach, czekoladzie i innych słodyczach. Ilość posiłków - wpływ na redukcję Zgodnie z oczekiwaniami podawanie 6 posiłków dziennie zaowocowało licznymi skokami stężenia insuliny, a [...]
W trakcie wysiłku długotrwałego energia pochodzi z węglowodanów i tłuszczów. Jeśli praca charakteryzuje się rosnącą intensywnością, to coraz większy staje się udział węglowodanów. W przypadku utrzymywania intensywności np. w strefie 130-150 uderzeń serca na minutę energia jest czerpana zarówno z węglowodanów, jak i tłuszczów. Jeśli dla kogoś [...]
[...] jak poprawa przepływu krwi do mózgu i zmniejszenie ryzyka chorób serca poprzez obniżenie poziomu cholesterolu, cukru we krwi i ciśnienia krwi. Im wyższa zawartość kakao w czekoladzie, tym większe korzyści. Wybieraj czekolady z co najmniej 70% kakao lub więcej, z krótką, prostą listą składników. Zjedz 2-3 kostki w ramach deseru lub dodaj kostkę [...]
[...] wraz z olejem koko rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jak czekolada się rozpuści - dekorujemy piankę. Ja do tego celu używam patyczka do szaszłyka. Nabijam kostkę i maczam w czekoladzie. Podpowiedź - owijamy deskę folią i odkładamy mokre kostki na folię, potem bez problemu odkleimy je. Oblane kostki wstawiamy do lodówki. Po godzinie delektujemy [...]
Na początku przytoczę druzgoczące dane opublikowane 18 kwietnia 2024 r. Naukowcy zebrali dane od ponad 10 tysięcy osób w wieku ok. 64 lat. 57% stanowiły kobiety, wszyscy pomyślnie przeszli leczenie raka. Okazało się, że 72% trenowało tyle, ile im zalecono, 68% nie było otyłych, ale jedynie 12% spożywało odpowiednią ilość warzyw i owoców i tylko [...]
Termogeneza jest procesem bezustannie zachodzącym w naszym organizmie. Proces ten poza zadaniem, którym jest utrzymanie należytej temperatury ciała, może również w dużym stopniu pomóc nam w pracy nad sylwetką. Wykorzystując termogenne właściwości pewnych składników pokarmowych, można zwiększyć wydatek energetyczny i ułatwić redukcję tłuszczu. [...]
[...] też, że istnieje mnóstwo zdrowszych zamienników cukru np. ksylitol, stewia, erytrol, maltitol i inne. Warto czasami wybrać taką alternatywę, szczególnie jeśli ciężko Ci odstawić to, co ma słodki smak. Pamiętaj jednak, żeby zawsze zachować umiar. Wypróbuj dietetyczne słodycze Ciastka dietetyczne Batony proteinowe Orzechy w czekoladzie Czekolady
Białko jest silnym termogenikiem, posiada bardzo niską efektywną wartość energetyczną i wymaga masy energii, aby mogło być przyswojone przez organizm. To sprawia, iż nie da się utyć przy stosowaniu czystego białka np. serwatkowego, a osoby, które odżywiałyby się samym białkiem, znalazłyby się w śmiertelnym niebezpieczeństwie. Szczególnie ważne są [...]
Kawa jest jednym z najbardziej popularnych napojów w przekroju całego świata. Między innymi z tego powodu tak wielu naukowców docenia jej właściwości prozdrowotne, w tym ogromne bogactwo przeciwutleniaczy, czyli związków wspomagających nasz organizm w walce z nadmiarem wolnych rodników. Jednak o tym zastosowaniu kawy z pewnością mało kto słyszał. [...]
Pomimo iż o substancjach antyodżywczych ostatnimi czasy robi się coraz głośniej, nie każdy jeszcze o nich słyszał, a na pewno mało kto wie, jak dokładnie one działają i w jakich produktach substancje te występują. Czym tak naprawdę są substancje antyodżywcze? W czym występują? Czy należy na nie uważać? A może to kolejna dietetyczna ściema - [...]
Z pewnością każdy z nas przeżył taki dzień, że w pewnym momencie przyszła ochota na jakąś przekąskę. Drugie śniadanie zjedzone, do obiadu jeszcze trochę czasu, no ale pojawił się mały głód i dobrze byłoby coś wrzucić na "ruszt". Automat z przekąskami zdaje się wołać Twoje imię? Piekarnia ze świeżymi drożdżówkami rozsiewa zapach, które nęci Twoje [...]
Bóle głowy często kojarzą się ze spożyciem zbyt dużej ilości alkoholu. Nie zawsze są jednak związane ze skutkami imprezy. Zawsze są natomiast nieprzyjemne. Szacuje się, że około połowa dorosłych osób na całym świecie odczuwała przynajmniej raz ból głowy w ciągu ostatniego roku, a 30% osób uważa, że cierpiała na migrenę. Przetworzone mięso Badania [...]
[...] zdrowszych smakołyków, w których produkcji nie wykorzystano cukru. Taką linię słodyczy stworzyła m.in. marka ALLNUTRITION, która posiada serię kremów, pralin, orzechów w czekoladzie, a także czekolad NUTLOVE. Seria ta podbiła serca kobiet przede wszystkim swoim wyjątkowym smakiem, subtelną słodyczą i wyglądem. Zaletą tych produktów jest [...]
Przeciwutleniacze pomagają chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jak wyobrazić sobie działanie wolnych rodników? Obierz jabłko i zostaw je na stole. Po kilkunastu minutach jabłko zacznie brązowieć - wynika to z uszkodzeń spowodowanych przez wolne rodniki. Spożywanie produktów bogatych w antyoksydanty jest pożądane przez [...]